BKP_Biestebroek

Biestebroeck is a new neighborhood that is being developed around the Biestebroeck dock in Anderlecht, Brussels. As part of the canal plan, this new neighborhood envisions a functionally diverse, dense, and qualitative new piece of the city centered on qualitative public spaces. In the framework of a public tender, ORG, together with Bureau Bas Smets (TV ORG-BBS), developed the basic principles for a functional masterplan to ensure the quality, coherence, and identity of the future public spaces of this new neighborhood.

Masterplan

The proposed masterplan is integrated into the principles of the Beeldkwaliteitsplan that the team also elaborated on for the entire canal area.

The master plan is composed of specific spatial figures, that are based on a reading of the existing urban landscape. Each spatial figure – the tree lines, the park, the quay, and the square - is developed into a specific urban element, and together, they compose a coherent and legible identity for the new neighborhood.

Location

Brussels, Belgium

Year

2020

Mission ORG

Masterplan, Public space design, Stakeholder MGMT

Clients

Beliris

Size

47 ha

Program

Public Space

Collaborators

Bas Smets Landscape Design, Bollinger + Grohmann, Common Ground, Traject